(0)
Количка

ЖЕНШЕН - КОРЕН НА ЖИВОТА

Публикувано на 2015-09-15

Женшенът е растение, което расте много бавно (около 3 – 6 години), трупайки жинзенозиди, които са вид сапунини и гликозиди с уникална структура и действие. За лечебно-профилактично действие се използва корена на женшена. Колкото е по-стар корена толкова по-лечебен е, количеството на полезните съставки стават достатъчни, за да имат полезен ефект. Той е растение, което не обича силна слънчева светлина, затова полетата, където се отглежда се покриват със специални съоръжения и все още се бере на ръка.

Корените на женшена се ползуват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани свойствата на женшена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост. Той се ползва като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, при полова слабост, атеросклероза и др. Женшенът най-общо се определя като адаптоген, т.е. притежава свойството да помага на организма да се нагажда към ситуациите на стрес и бързо променяща се среда. Затова и той често се препоръчва, за да подсилва съпротивителните сили на организма (имунитета) и да увеличава енергията в тялото. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел, включително при хора в напреднала възраст. Изследванията сочат, че силно стимулира работата на имунната система, подпомага борбата с вирусните и бактериални инфекции, съкращава периода на възстановяване след боледуване.

Как действа женшенът?

Основната биологично активна съставка на женшена са гликозидите, най-вече гликозида жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава нивото на захарта в кръвта. Маслото панаксен укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, а панаксовата киселина ускорява обмяната на веществата. Женшенът е богат също на витамините С и от групата В, минерали, алкалоиди, пектин и т.н.

Коренът е силен енергогеник. Повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост, затова е много подходящ за активно спортуващи. Стимулира тялото да избира мастни киселини вместо гликоген при зареждането с енергия. Ускорява изгарянето на мазнини. Добавя енергия и увеличава способността на организма да понася психическите и физическите натоварвания.

Женшен – полезни качества:

  • Регулира отделянето на хормоните на стреса, стимулира образуването на ендорфини, подобрява настроението и самочувствието.
  • Женшенът образува в организма Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават болестотворните микроорганизми.
  • Женшенът съдържа също така съединения, които унищожават някои ракотворни субстанции.
  • Женшенът е наричан „мъжки корен“, защото помага при еректилна дисфункция. Повишава нивото на тестостерона в организма.
  • Регулира нивото на захарта и понижава нивото на лошия холестерол, благодарение на което предотвратява артеросклерозата. По същата причина е неподходящ за страдащите от хипогликемия.
  • Укрепва сърдечносъдовата система.
  • В козметиката корена на женшена се ползва като субстанция, която се влага в препарати за подмладяване на кожата и предотвратяващи падането на косата.

В козметиката на компания Тианде женшена е основна съставка за някои от най-ефективните продукти.

Разбира се най-популярния от всички продукти е шампоана, в който е вложен жив корен от женшен и маската за коса към него. При тях женшенът стимулира обменните процеси, насища кожата на главата с комплекс от витамини и микроелементи, притежава общо укрепващи, имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Има и разработка на шампоан и балсам, които са с противопърхутен ефект.

Другия продукт, който е сертифициран като лечебен е пастата за зъби ProDental. Препоръчва се при всички заболявания на пародонта. Това не е само паста за зъби, а цял комплекс за хигиена на устната кухина. Нормализира киселинно-алкалното равновесие в устата, при което е отлично профилактично средство за борба с кариеса.

В козметиката за лице може да се намери в колагенова маска за лице и шия с женшен. При нея екстрактът от женшен стимулира процеса на самообновяване на клетките, като по този начин подобрява общото състояние на кожата. Женшенът регулира и нормализира обменните процеси, стимулира регенерацията на тъканите, интензивно подхранва и възстановява кожата.

Крем за ръце "Златен женшен". При него благодарение на екстрактът от женшен ефективно се възстановява необходимото ниво на влага в кожата, а високото съдържание на витамини C и E способстват за предотвратяване преждевременното стареене на кожата. Женшенът има също благоприятен ефект върху състоянието на ноктите.

Чаят "Златен женшен" е мощен афродизиак, както за мъже, така и за жени. Има тонизиращ ефект върху цялото тяло, благотворно въздейства при физическа и умствена преумора, при проблеми със сърдечно-съдовата система, възстановява силите на организма след боледуване. "Златен женшен" повишава имунитета, поддържа добра хигиена на устната кухина, помага при главоболие, стимулира правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и е профилактично средство при простатит и импотентност.

Независимо в какъв продукт е вложен полезните качества на женшена са безспорни.



Най-четени статии

Активатори на растежа на косата
Публикувано на 2018-11-15
За съвременната жена на преклонна възраст в Китай е нормално да има гъсти, блестящи коси. И мног... още >>
КАКВО Е ДЕЙСТВИЕТО НА ПРЕВРЪЗКИТЕ НА ТИАНДЕ ВЪРХУ ЖЕНСКИЯ ОРГАНИЗЪМ?
Публикувано на 2015-10-20
Сух компрес Избирайки булка китайските мъже с особено внимание подхождали към нейното здраве като... още >>
Змийска мас – ползи за кожата и косата
Публикувано на 2016-01-05
На Изток змията е символ на мъдрост, повелител на стихии и пазител на богатства. А древният знак ... още >>
"ПО СТЪПКИТЕ" НА ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА...
Публикувано на 2015-09-18
Традиционната китайска медицина използва различни методи за прочистване на организма, в това числ... още >>
ПОМОЩНИК ПРИ ИЗБОРА НА ШАМПОАНИ И ПРОДУКТИ ЗА КОСА НА КОМПАНИЯ ТИАНДЕ
Публикувано на 2017-01-25
При косопад Сезонен косопад, породен от третирането на косата с преса, сешоар, често използване ... още >>
ФИТОГЕЛ "СЛАВИТОН" ЗА КРАСОТА И ЛЕКОТА НА ВАШИТЕ КРАКА
Публикувано на 2015-09-20
Венозната система на краката при човека носи огромен товар. Обратно на действието на силата на гр... още >>